Povijest i kultura

Kao magična oaza nadahnuća i bogate baštine, Istra očarava putnike iz svih kutaka svijeta. Bogata kulturna baština istarskog poluotoka otkriva građevine iz gotovo svih epoha kulture čovječanstva, a neke od njih spomenici su svjetske klase.

Pula je najveći grad na istarskom poluotoku, kulturno i gospodarsko središte Istre s dugom i bogatom tradicijom vinogradarstva, brodogradnje, turizma i ribarstva. Povijesna znamenitost koja se ni u kojem slučaju pri posjetu Istri ne bi smjela zaobići, svakako je svjetski poznati amfiteatar u Puli.

povijest1

To je najveći i najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj. Osim kulturnog značenja, ovo je također i središte događanja te tijekom cijele godine Arena privlači svjetski poznate glazbenike i druge umjetnike kao što su: Eros RamazzottiNorah JonesZucchero, Elton JohnSting, Tom Jones, Andrea Bocelli, Anastacia, Maksim Mrvica i brojni drugi.

Grad Pula obiluje i drugim obilježjima davnih vremena kao na primjer: Forum - središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule, najstarija sačuvana gradska vrata (Herkulova vrata), Zlatna vrata, Slavoluk Sergijevaca i ostalo.

Na predivnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala nalazi se najromantičnije mjesto na Mediteranu! Grad Rovinj pravo je odredište svih onih koji žude za istraživanjem i lutanjem po uskim uličicama u opuštenom ambijentu brojnih lokalnih umjetnika.

 povijest2

Osim Rovinja, i Poreč je nadaleko poznati istarski grad, posebno po noćnom životu i raznim mogućnostima za zabavu i razonodu. Porečka katedrala spada među najznačajnije kulturne i povijesne spomenike na hrvatskom tlu, a njezinu važnost na globalnoj razini potvđuje i UNESCO uvrštavanjem na Listu svjetske kulturne baštine 1997. godine. Kompleks Eufrazijane zbog svoje je arhitektonske složenosti i postupnog nastanka kroz različita povijesna razdoblja do danas ostao neiscrpno vrelo povijesnih spoznaja i izazov istraživačima i povjesničarima umjetnosti iz različitih krajeva svijeta.

povijest3

Samo pola sata vožnje od Labina nalazi se najmanji grad na svijetu – Hum, poznat po legendi o njegovom nastanku. Do grada se proteže Alea glagoljaša duga 7 km i obuhvaća spomen-obilježja koja predstavljaju razvoj glagoljice u Istri.

povijest4

U samom srcu Istre smješten je grad Pazin u kojem pozornost plijene najveća i najbolje sačuvana srednjovjekovna utvrda u Istri – Pazinski kaštel i Pazinska jama.

Središte istočnog dijela Istre poznati je grad Labin, u kojem se spaja bogatstvo arhitekture i kulturno-povijesnih spomenika s brojnim umjetničkim ateljeima. Šetnja uličicama grada zaista je poseban doživljaj za svakoga i izvrstan način za provođenje dana s obitelji. Tu su naravno i posjeti Gradskom muzeju s modelom rudnika jedinstvenim u ovom dijelu Europe i memorijalna zbirka Matije Vlačića Ilirika.

povijest5