Gastronomija

Bilo da ste ljubitelj morskih delicija, vina, pršuta, sira ili tartufa, Istra je bogata specijalitetima koji je obilježavaju na poseban način i stvaraju božanstven dojam.

Od ribljih jela u područjima na obali, najpoznatija su brodet, buzara, crni rižoto od sipa, lignje, novigradske kapešante, te škampi pripremljeni na buzaru, s tjesteninom ili sirom.

gastronomija1

Unutrašnjost Istre poznatija je po mesnim jelima i tjestenini. Istarska peka posebnog je okusa jer se priprema na otvorenom ognjištu, a na ovaj način mogu se pripremati jela od mesa i ribe. Od suhomesnatih proizvoda, Istra nudi izvrsne domaće kobasice, pancetu te pršut. Istarski žgvacet je tradicionalno istarsko jelo koje se poslužuje uz domaću tjesteninu, a od ostalih mesnih jela svakako su nezaobilazni svinjski ombolo i autohtono istarsko govedo boškarin.

Uz tradicionalne istarske gulaše, poslužuju se domaće tjestenine fuži, njoki i pljukanci, a posutice su tjestenina koja se najčešće jede uz bakalar. Istarski ravioli se pune različitim nadjevima te služe kao zasebno jelo. Uz navedene mesne i riblje specijalitete, Istru obilježavaju i divlje šparoge, istarska fritaja te gurmansko blago Istre – tartufi.

www.miro-tartufi.com

Od poslastica izdvajamo domaće fritule i hrskave kroštule, koje se poslužuju najčešće na blagdane i na raznim svečanostima. Posebnost autohtone istarske kuhinje je i maneštra, tradicionalna gusta juha u različitim varijantama, kao i prestavnik stare istarske kuhinje -istarska supa, jelo koje se pije iz bukalete.

gastronomija6

U Rovinju se preporučuje restoran Monte s prvom Michelinovom zvjezdicom u Hrvatskoj, a diljem Istre postoji još 15-ak restorana s Michelinovom preporukom.

U mjestu Livade postoji i restoran Žigante s vrhunskom ponudom specijaliteta s tartufima i Halal certifikatom. Na području Labinštine ima oko 15 restorana, od kojih su među boljima restorani Tomažići, Velo kafe, Kvarner, Peteani, Dorina, Flanona, Ferali i Stare staze te pizzerije Pineta, Rumore i Burra.

Agroturizmi u kojima se može iskusiti pravi istarski ugođaj uz tradicionalnu hranu su Kaštel Pineta u mjestu Sveti Martin, Agroturizam Cerovac u Eržišću te Agroturizam Giovanna Allegra u Šumberu.

Najpoznatije istarske vrste vina su Malvazija, Teran i Muškat. Osim toga, u Istri postoji i nekoliko pivovara od kojih preporučamo San Servolo i Istarsko pivo.

Preporučamo lokalne restorane:

http://restoran-tomazici.business.site/

http://www.kvarnerlabin.com/

https://ferali.hr/ponuda/

https://www.stare-staze.com/

https://www.velokafe.com/