Zabava

Kako Istra ne bi bila prepoznata samo po prirodnim ljepotama, tu su razne mogućnosti za dnevnu ili noćnu zabavu, koje omogućuju upoznavanje običaja ovoga kraja na drugi način. U ljetnim mjesecima u blizini mjesta Ružići, često se organiziraju pučke fešte koje privlače domaće stanovništvo, turiste, djecu i odrasle. Na tim se događanjima mogu kupiti razni lokalno izrađeni proizvodi te uživati u ukusnim autohtonim jelima i pićima.

Svibanj:

Festival Krafa u Kršanu

"Vinistra" - međunarodna izložba vina

Dan otvorenih vinskih podruma u Istri

„Love Sensual Festival“ plesni festival

Lipanj:

Pučka fešta Petrova u Labinu

Kako bi se grad Labin u potpunosti doživio, cijelo ljeto se utorkom može krenuti u organizirani noćni razgled grada, svakako interesantan za cijelu obitelj.

Srpanj/Kolovoz:

Labin art republika, poznati festival kulture i umjetnosti

Legendfest u Pićnu, festival narodnih priča, legendi i mitova Istre

Brojne pučke fešte na kojima se mogu upoznati svi tradicionalni običaji ovih krajeva, lokalna glazba, nošnja i kultura te je svakako neizostavan dio obilaženja istarskih ljepota

enter3

Motovunski Filmski festival

Najstariji filmski festival u Hrvatskoj koji se održava u srpnju u Areni u Puli.

Od rujna do studenog, u gradovima u središnjem dijelu Istre, obilježavaju se dani tartufa kao najpoznatije Istarske delicije. To je prilika za posjet Livadama i Motovunu i isprobavanje raznih vrhunskih slatkih i slanih delicija s tartufima.

enter4

Ni Listopad nisu zaobišli festivali i izložbe ukusnih istarskih delicija pa se ovo doba godine održavaju Dani gljiva u Brtonigli, ali i još jedna izložba vina u mjestu Svetvinčenat.

Kao i svugdje u Hrvatskoj, dolaskom hladnijih mjeseci, dolazi i vrijeme za advent u svim dijelovima poluotoka. Labin, Poreč, Rovinj, Umag, Pula te ostali veći gradovi, svi na svoj način donose dašak Božića u ovim mjesecima i pretvaraju se u idilične, zimske, lampicama obasjane gradove s obiljem animacije i zabave za svakoga. Vikend prije samog Božića u Labinu se održava Božićni koncert s nastupima poznatih hrvatskih bendova, te bogatom ponudom zimskih jela i pića.

enter5

U siječnju i veljači se u svakome selu i gradu u Istri održava karneval koji je neizostavan način zabave domaćeg stanovništva. To je doba godine kada je sve dopušteno, ulicama se širi veselje i šarenilo i nevjerojatno je iskustvo za svakoga, a pogotovo za turiste budući da se ovo „Peto godišnje doba“ ovdje obilježava na poseban način.

Na poluotoku se održavaju i razni festivali poput Seastar festivala u Umagu krajem svibnja. Taj trodnevni festival okuplja ljubitelje elektronske glazbe, hip-hopa, housea, latino i ostalih žanrova. U Poreču se tijekom ljetnih mjeseci održava i MTV SummerBlast te Poreč open air festival koji svakodnevno pruža obilje zabave za sve uzraste.

Ljeti se i u Rapcu održava Rabac Open Air festival koji na ulice ovog mjesta donosi svakodnevnu zabavu, razne atrakcije za djecu, radionice, koncerte, ulične svirače, zabavljače i ostalo. Uz šetnicu u Rapcu, svojim modernim izgledom privlače razni beach barovi s odličnom ponudom koktela i dobre glazbe za opuštanje i zabavu.