Destinacija

ISTRA

Nisu Rimljani slučajno ovaj biser starog kontinenta još pred dva milenija nazvali "Terra Magica". Tko je barem jednom zakoračio preko Učke i Ćićarije, planina koje Istru odvajaju od ostatka kontinenta, znat će i zašto. Gdjegod se zatekli na ovom poluotoku, svaka je iduća točka koju želite posjetiti udaljena najviše sat vremena vožnje, dok samo putovanje do nje predstavlja svojstveni užitak, otkrivanje i avanturu.

A jesu li čarobniji istarski gradići na vrhovima brežuljaka ili pak oni obgrljeni morem, teško je reći. Valjalo bi posjetiti jedne i druge, sabrati dojmove u kakvom debelom hladu stare ladonje uz čašu-dvije rashlađene malvazije ili muškata, te za odluku na koncu upitati onoga tko će dati najbolji odgovor - svoje srce!

www.istra.hr

destinacija 1 hr

www.istriaexperience.com/hr

LABINŠTINA

Na istočnoj obali istarskog poluotoka, svega četrdesetak kilometara od Pule i oko šezdeset kilometara od Rijeke, nalazi se Labin - povijesno i administrativno središte istočne Istre nastanjeno već u drugom tisućljeću prije Krista. Šečući kroz mediteransku i europsku povijest vaš će pogled mamiti gradska loža i brojne palače, srednjovjekovne fortifikacije s renesansnim građevinama.

labin slika1

Nakon šetnje uličicama Starog grada, i otkrivanja njegovih znamenitosti, uživajte u prekrasnom pogledu s gradske Fortice na Rabac, Cres i okolicu Labina ili se osvježite na terasi jednog od kafića.

rabac plaza

To su mjesta gdje svatko sretne svakoga, sklapaju se poslovi, ili se samo neobavezno čavrlja.

RABAC

www.rabac-labin.com

Rabac, nekadašnje malo ribarsko mjesto, koje zasluženo nosi ime „biser Kvarnera“, danas je prekrasno i poznato turističko odredište s odlično očuvanim okolišem, prekrasno uređenim plažama te pažljivo odabranim sadržajima za najugodniji boravak. Brojni restorani uz šetnicu i u centru mjesta nude najraznovrsnije enogastronomske specijalitete, a razni barovi omogućuju i onima željne zabave opuštanje u noćnim satima.

Okolica Labina obiluje manjim gradićima koji privlače svojim kulturnim, povijesnim i gastronomskim posebnostima te se pri posjetu Istri svakako ne bi smjeli zaobići.

Nezaobilazan dio okolice Labina, poznatije kao „Labinština“, svakako su mjesta Kršan, Pićan, Plomin i Raša. Na ovom se području isprepliću ostaci srednjovjekovnih bedema, gradska vrata i palače glagoljske i sakralne baštine te starih obrta s modernom turističkom ponudom i raznovrsnošću gastronomskih užitaka.

U istočnom dijelu Istre, smještena u prirodnom krajobrazu iznad doline rijeke Raše, nalazi se općina Sveta Nedelja s bogatstvom kulturnih dobara, od srednjovjekovnih utvrda do sklopova na seoskim imanjima labinskih plemića. U ovom dijelu Labinštine, nalazi se selo Ružići, koje broji stotinjak stanovnika i zbog svoje pozicije predstavlja idealno mjesto za odmor i jedinstven doživljaj prirode.

destinacija 4 hr